ένας Γάλλος από το Βούκοβαρ

1

γράφει ο Νίκος Β. 


Το ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.) και η συνιδρύτριά του ιστορικός Ειρήνη Σαριόγλου, πραγματοποίησαν το πρώτο "Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πέρα από τα Σύνορα'' που έγινε τον Σεπτέμβριο 2016 στο ακριτικό Καστελλόριζο. Στο φεστιβάλ αυτό προβλήθηκε η ταινία μικρού μήκους "A French man from Vukowar, ένα συγκινητικό ντοκιμαντέρ που εξετάζει τα γεγονότα από την εποχή του πολέμου στην Kροατία μέσα από την ιστορία του Jean-Michel Nicolier, Γάλλου εθελοντή στην Κροατία, που εκτελέστηκε από τα σερβικά στρατεύματα στο Vukovar το 1991". Προσωπικά δεν κατανοώ τα κίνητρα ενός Γάλλου καθολικού χριστιανού να πάρει μέρος σε έναν πόλεμο εναντίον αλλοφύλων Γιουγκοσλάβων ορθόδοξων χριστιανών. Γεννιέται όμως και ένα άλλο ερώτημα: 
Ποιό είναι το ηθικό δίδαγμα της αυτοθυσίας ενός ξένου που πολεμά με το μέρος μίας θρησκευτικής κοινότητας σε έναν εμφύλιο πόλεμο μεταξύ Χριστιανών που αποδεδειγμένα δρομολογήθηκε από τις Η.Π.Α. το Ν.Α.Τ.Ο. και τους συμπαραστάτες τους την Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα την Γερμανία και την Γαλλία;

Μήπως το ΙΔ. ΙΣ. ΜΕ. συγκρίνει το παράδειγμα των φιλελλήνων της Ευρώπης που πήραν το μέρος των επαναστατημένων Ελλήνων εναντίον της Οθωμανικής αυτοκρατορίας; Tί έχει να κερδίσει ο τηλεθεατής της ταινίας αυτής πέρα από το να εκπλύνει τον εγκέφαλό του με την αντί - ορθόδοξη προπαγάνδα των καθολικών νεοταξιτών του Βατικανού; Τί έχει να κερδίσει ο Έλληνας τηλεθεατής της ταινίας αυτής που διάκειται εχθρικά απέναντι στους μοναδικούς φυσικούς συμμάχους του στα Βαλκάνια, τους ομόδοξους ορθόδοξους Σέρβους; Μήπως πρόκειται για μία προπαγάνδα αλληλεγγύης στους καλούς Κροάτες που κέρδισαν την ανεξαρτησία τους από τους κακούς φασίστες Σέρβους; Έτσι εμμέσως ο δημιουργός της ταινίας ευνοεί τους εχθρούς των Σέρβων σήμερα που τυγχάνουν να είναι οι Κοσοβάροι, οι Αλβανοί και οι φύσει σύμμαχοί τους Τούρκοι! Γιατί ένα ελληνικό φεστιβάλ κινηματογράφου στο οποίο προεδρεύει η Ειρήνη Σαριόγλου καθηγήτρια οθωμανικής και τουρκικής ιστορίας, λαμβάνει χώρα μάλιστα στο αμφισβητήσιμο από τους Τούρκους ακριτικό Καστελόριζο; Γιατί το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου φιλοξένησε μία τέτοια αντι – Σερβική, αντι - ορθόδοξη και συνειρμικά μία φιλο – Τουρκική κινηματογραφική προπαγάνδα; 

Το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ "Πέρα από τα Σύνορα" έχει στενή συνεργασία και εμπνεύστηκε το όνομά του από την ΜΚΟ "Balkans Beyond Borders" που σκοπό έχει μεταξύ των άλλων συγκινητικών κοινοφελών σκοπών του να "συμβάλλει στην ενσωμάτωση των βαλκανικών περιοχών στην Ευρωπαϊκή Ένωση"! Δεν είναι συνεπώς τυχαίο το γεγονός πως η ιστοσελίδα του ραδιοφώνου του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και η κρατική ΕΡΤ, διαφημίζουν την φετινή επανάληψη του φεστιβάλ στο Καστελλόριζο για δεύτερη φορά το 2017. Δυστυχώς όπως κι ο Τζέφρυ Παπανδρέου το 2010 που ανακοίνωσε την παράδοση της πατρίδας μας στους Ευρωπαίους τοκογλύφους, είθισται επάνω από το ακριτικό στολίδι του ελληνικού Αιγαίου να μαζεύονται τα μαύρα σύννεφα του εθνομηδενισμού. 

1 σχόλια:

Stathis V είπε...

ΕΙΠΑΜΕ ΟΜΟΡΦΑ ΧΩΡΙΑ??? ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙΓΟΝΤΕ! Φυσικα για ολα Εφταιγαν οι σερβοι@@@!Τα @@@ΔΙΑ οιΥπολοιποι??? Αν μας ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΟ? ΘΑ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΟΥΣΑΜΕ ΑΠΟ ΧΑΡΑ...(ΤΟ Φουστογαλακι? Θα ελεγε για το ρατσισμο των ελληνων!) ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ...ΣΙΝΕΜΑ...ΟΡΓΙΑ..ΚΑΙ..ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΑΝΑΛΦΑΒΙΤΟΥΣ? ΧΩΡΤΑΣΑΜΕ!! ΚΑΙΡΟΣ... ΓΙΑ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΑ@! ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ? ΓΙΑ ΤΑ ΒΕΛΟΙ ΣΤΑ ΑΝΤΙΝΟΑ...ΘΟΛΟΤΣΕΠΟΜΕΝΑ.. ΦΟΥΣΤΑΚΙΑ! ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Ο ΦΙΛΟΣ ΜΑΣ Ο ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ? Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΑΡ ΕΓΓΥΣ!!!

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ελεύθερα στα ελληνικά παρακαλώ.
Όταν η γλώσσα μας απαγορευτεί ή γίνει δευτερεύουσα ελέω τρόϊκας, το συζητάμε πάλι...