1940 ένα δημοψήφισμα που δεν έγινε ποτέ

0
γράφει ο Νίκος Β. 


Πιθανή ερώτηση ενός διανοητή της αριστεράς: 

Γιατί ο Ιωάννης Μεταξάς δεν έκανε δημοψήφισμα σχετικά με το τελεσίγραφο του Μουσολίνι όταν τελείωσε η αιφνιδιαστική επίσκεψη του Ιταλού πρέσβη στο σπίτι του στις 4 η ώρα το πρωί; Γιατί ο Έλληνας κυβερνήτης δεν ρώτησε τον λαό του για ένα τόσο μείζον εθνικό θέμα όπως η αποδοχή του στρατιωτικού τελεσιγράφου για την επέλαση των Ιταλών φασιστών δια μέσου της ελληνικής επικρατείας; Γιατί δεν απεύθυνε το κρίσιμο αυτό ερώτημα στον ελληνικό λαό όπως είχε δημοκρατικό χρέος;  


Πιθανές απαντήσεις ενός απολογητή του εθνικισμού:

α) Φοβήθηκε πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα μπορούσε να ήταν το Ναι, τότε εκείνος με ιδίαν ευθύνη προκατέβαλε το Όχι.
β) Φοβήθηκε πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα ήταν το Όχι με ασθενή όμως πλειοψηφία και ήθελε έτσι να αποφύγει τον ιστορικό διασυρμό.
γ) Δεν διεξήγαγε δημοψήφισμα επειδή ένας στρατηγός δεν ρωτά ποτέ τους στρατιώτες του εάν πρέπει να πολεμήσει το στράτευμα.
δ) Επειδή ήταν σίγουρος πως οι Έλληνες θα απαντούσαν Όχι με πολύ αγενή τρόπο, προτίμησε να απαντήσει ευγενικά εκ μέρους τους και στα γαλλικά "ώστε έχουμε πόλεμο", αντί να του απαντήσει στα ιταλικά vaffanculo.


 Όποια απάντηση και να επιλέξετε το συμπέρασμα είναι ένα:
εν ολίγοις
Ιωάννης Μεταξάς 1940 - Αλέξης Τσίπρας 2015
Χαοτική διαφορά δεν βρίσκετε;

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ελεύθερα στα ελληνικά παρακαλώ.
Όταν η γλώσσα μας απαγορευτεί ή γίνει δευτερεύουσα ελέω τρόϊκας, το συζητάμε πάλι...