ο κομμουνισμός έγινε ξανά μόδα

0
γράφει ο Νίκος Β.

Νέοι καιροί, νέα ήθη με την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Στο μετεκλογικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΡΙΤ μου κίνησε την περιέργεια μία ασήμαντη λεπτομέρεια:


δείτε καλύτερα την λεπτομέρεια που δεν αφήνει ασυγκίνητο κανένα μπολσεβίκο: 

Αυτά βλέπουν κάποιοι και αναφωνούν: "η ΕΡΤ ζει, τον Μαρξ τον νοσταλγεί".


Η νέα μόδα δεν αρκείται στο σφυροδρέπανο, επεκτείνεται και στα σύμβολα της αναρχίας. Το εγκύκλιο Α είναι πασίγνωστο και στα νήπια πλέον αφού είναι γραμμένο σε όλα τα σχολικά ιδρύματα. Η προβολή του όμως για εμπορικούς λόγους είναι κάτι που δειλά ξεκίνησε σε κάποιες επιχειρήσεις όπως ο παρακάτω παιδικός σταθμός στην Αττική!

και το όνομα αυτού Φραγκολίνος

Πρόσφατα όμως συνάντησα το εγκλύκλιο Α τυπωμένο και σε παιδικό παιχνίδι, στην αλυσίδα παιχνιδάδικων Μαξ (μάλλον Μαρξ θα έπρεπε να λεγόταν)!

Μουσική και αναρχία κάνουν το παιδί παρία
Επειδή ο αναρχικός νέος έχει συνήθως την δεξιά του τσέπη γεμάτη. Επειδή ο κομμουνιστής στην αναμπουμπούλα χαίρεται. Επειδή η τέχνη ακολουθεί την τάση της εποχής. Για όλους τους παραπάνω λόγους είμαι βέβαιος πως θα δούμε συχνά από εδώ και στο εξής τέτοιους "επαναστατικούς" συμβολισμούς στο εμπόριο και στην διαφήμιση. Δεν είναι η μοναδική φορά που όταν μία επανάσταση χάνει τον χαρακτήρα της γελοιοποιείται και καταντάει σήμα διαφημιστικής προώθησης προϊόντων. Οι νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ φρόντισαν για την υπερπροβολή της αναρχίας γεμίζοντας κάθε δημόσιο τοίχο και κάθε τζαμαρία πρώην καταστήματος με αφίσες και μουτζουρώματα της επανάστασης που δεν έγινε ποτέ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ποτέ δεν θα δείτε γκράφιτι με το όνομα ΣΥΡΙΖΑ! Αντ' αυτού βλέπουμε παντού τον "ανθό της αναρχικής νεολαίας" να υπογράφει με το εγκύκλιο Α. 

Αντάρτες, επαναστάτες και λοιποί καλλιτέχνες ενωθείτε
Ο κομμουνισμός τελικά μπορεί να μην έφερε την επανάσταση, έγινε όμως μόδα στην Ελλάδα των μνημονίων. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ελεύθερα στα ελληνικά παρακαλώ.
Όταν η γλώσσα μας απαγορευτεί ή γίνει δευτερεύουσα ελέω τρόϊκας, το συζητάμε πάλι...