γιατί η δημοκρατία μισεί τον Ιωάννη Μεταξά

0
γράφει ο Νίκος Β. 

σπάνια φωτο με τον Μίκη Θεοδωράκη φορώντας την στολή της ΕΟΝ

Έχουν γραφεί πολλά βιβλία για την ζωή και το έργο του μεγάλου κυβερνήτη της Ελλάδος, την πενταετία 1936 - 1941. Για να αξιολογήσει κανείς το κυβερνητικό του έργο αρκεί να διαβάσει τα οικονομικά, στρατιωτικά και πολιτιστικά πεπραγμένα της "4ης Αυγούστου", που προκαλούν ίλιγγο σε σχέση με τα μεταπολεμικά επιτεύγματα των κυβερνήσεων των δεκαετιών 50 και 60. Δεν προτίθεμαι να αναλύσω την προσωπικότητα την αξία αλλά και την υστεροφημία του στρατιωτικού, πολιτικού και στοχαστή Ιωάννη Μεταξά.

Θέλω να σταθώ στην αναπόφευκτη σύκριση της 4ης Αυγούστου με τις μετέπειτα κυβερνητικές περιόδους, με έμφαση στην πρόσφατη 40ετή μεταπολίτευση. Γιατί τόσο μίσος, τόση εμπάθεια και τέτοια διαστρέβλωση της πολιτείας του μεγάλου κυβερνήτη Ιωάννη Μεταξά; Το ερώτημα αυτό με απασχολεί τα τελευταία 5 χρόνια και μετά από ώριμη σκέψη κατέληξα στους παρακάτω λόγους: 

  • Ο Μεταξάς υπήρξε στρατιωτικός και μάλιστα πολέμησε για την πατρίδα του, ενώ οι πολιτικάντηδες είναι αστράτευτοι στην πλειοψηφία τους.
  • Ο Μεταξάς "πέθανε" φτωχός ενώ οι πολιτικάντηδες πλουτίζουν και μετά θάνατον.
  • Ο Μεταξάς είπε όχι στους Βέλγους τραπεζίτες και δικαιώθηκε στο διεθνές δικαστήριο, ενώ οι πολιτικάντηδες γνωρίζουν μόνο την τυφλή υπακοή στις διαταγές των ξένων τοκογλύφων.
  • Ο Μεταξάς προετοίμασε επιτυχώς την Ελλάδα για αντίσταση και άνισο πόλεμο απέναντι στις ευρωπαϊκές υπερδυνάμεις της εποχής, Ιταλία και Γερμανία. Οι πολιτικάντηδες υποχωρούν σε όλους τους επιβουλείς της Ελλάδας όσο ισχυροί και να είναι αυτοί, παραχωρώντας τα πάντα χωρίς να διεκδικούν τίποτα, παραδομένοι στο παραλήρημα του ειρηνισμού, του ΝΑΤΟ και της Ενωμένης Ευρώπης.

Δεν μου προκαλεί αίσθηση λοιπόν γιατί οι πολιτικάντηδες 73 χρόνια μετά τον θάνατό του, προσπαθούν να αποκρύψουν τις τομές και να γκρεμίσουν, πλήρεις εμπάθειας, τα επιτεύγματα της μόλις 4 ετών διάρκειας διακυβέρνησης του Ι. Μεταξά:
  • Την φιλεργατική πολιτική με την θέσπιση της αργίας της Κυριακής, την γενίκευση του οκταώρου, την δεκαπενθήμερη ετήσια άδεια και την ασφαλιστική και νοσηλευτική κάλυψη των εργατών με την ίδρυση του ΙΚΑ. Οι σύγχρονοι ολετήρες καταργούν τα εργατικά δικαιώματα το ένα πίσω από το άλλο!
  • Την φιλαγροτική πολιτική με την διαγραφή των αγροτικών χρεών, την αγροφυλακή, την γεωπονική μέριμνα, με στόχο την αυτάρκεια σε όλα τα τρόφιμα και έμφαση στα σιτηρά και το ρύζι. Οι σύγχρονοι ολετήρες ερήμωσαν τις γεωργικές καλλιέργειες με την ανεξέλεγκτη εισαγωγή ξένων γεωργικών προϊόντων και την εγκατάλειψη της πρωτογενούς γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.
  • Την κοινωνική μέριμνα και τα δημόσια έργα που παρέμειναν για δεκαετίες, όπως ο σταθμός ΟΣΕ και τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη και Αθήνα, την ανέγερση δημοτικών σχολείων, νυκτερινών σχολών, αλλά και νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών. Η 4η Αυγούστου θεσμοθέτησε τις λαϊκές αγορές και έκτισε προσφυγικές κατοικίες. Οι σύγχρονοι ολετήρες αργά και μεθοδικά απαξίωσαν τις υποδομές του σιδηροδρόμου, πλήτουν τις λαϊκές αγορές εις όφελος των πολυκαταστημάτων, κτίζουν κέντρα δωρεάν υποδοχής για αλλόφυλους τριτοκοσμικούς.
  • Την δημιουργία του κώδικα του αστικού δικαίου. Οι σύγχρονοι ολετήρες εξευτελίζουν κάθε έννοια δικαίου, εξευτελίζοντας την δικαιοσύνη και ακυρώνοντας απροκάλυπτα την διάκριση της εκτελεστικής - δικαστικής εξουσίας.  
  • Την ενδυνάμωση του ελληνικού στρατού σε υλικοτεχνικό αλλά προπάντων σε έμψυχο δυναμικό, με αποκορύφωμα το έπος του 1940. Οι σύγχρονοι ολετήρες καταρακώνουν το στράτευμα καταδικάζοντας σε ένδεια τους ενστόλους αλλά και εγκαταλείποντας την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.
  • Την ίδρυση της Ραδιοφωνίας προπομπού της ΕΡΤ. Οι σύγχρονοι ολετήρες πρόσφατα την μετέτρεψαν σε ΝΕΡΙΤ, καταργώντας την εναπομείνουσα εθνική της ταυτότητα και αποστολή.
  • Την ανάπτυξη του τουρισμού με την ίδρυση μουσείων και νέων τουριστικών ζωνών στην ελληνική επικράτεια. Διαφημίσθηκε παγκοσμίως το ελληνικό τουριστικό προϊόν. Ανεγέρθησαν ξενοδοχεία και ιδρύθηκε η τουριστική αστυνομία και η σχολή τουριστικών επαγγελμάτων. Οι σύγχρονοι ολετήρες έφθασαν στο σημείο να διαπραγματεύονται προς πώληση τα αιώνια ελληνικά μνημεία και να ξεπουλούν ακόμη και ολόκληρα νησιά στους αλλοδαπούς μεγιστάνες.
  • Την καθιέρωση του τρίπτυχου Πατρίς - Θρησκεία - Οικογένεια. Οι σύγχρονοι ολετήρες το μετέτρεψαν σε Αγορές - Παγκοσμιοποίηση - Ομοφυλοφιλία.
  • Τον τιμητικό χαιρετισμό με τεταμένη την δεξιά χείρα της Εθνικής Οργάνωσης Νεολαίας (ΕΟΝ), εκείνων των νέων δηλαδή που πολέμησαν τους Ιταλούς φασίστες και Γερμανούς ναζί. Οι σύγχρονοι ολετήρες κατηγόρησαν τον πανάρχαιο χαιρετισμό αυτόν, ως ναζιστικό ενθύμιο μίσους και φασισμού.
Ως επιλόγου της σημερινής επετειακής ανάρτησης επιλέγω ένα απόσπασμα από το προσωπικό ημερολόγιο του Ιωάννη Μεταξά:  


Το παν είναι να είναι κανείς προσωπικότης. Ολα τα άλλα, εξουσία, πλούτη, ισχύς, επιρροή, τιμές και δόξα, δεν είναι τίποτα απέναντι αυτού.

ΖΗΤΩ Η 4η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΑΙΩΝΙΑ ΣΟΥ Η ΜΝΗΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ελεύθερα στα ελληνικά παρακαλώ.
Όταν η γλώσσα μας απαγορευτεί ή γίνει δευτερεύουσα ελέω τρόϊκας, το συζητάμε πάλι...