εγγυημένος υπνωτισμός σε τιμή ευκαιρίας

0
γράφει ο Νίκος Β. 


Αφορμή για την σημερινή ανάρτηση στάθηκε η δήλωση ενός ψηφοφόρου του ΠΟΤΑΜΙού σε κατ'ιδίαν συνάντηση: «Εγώ δεν ψήφισα μεγάλα κόμματα στις ευρωεκλογές, ψήφισα τον Θεοδωράκη επειδή μου άρεσαν οι εκπομπές του στην τηλεόραση». Ασφαλώς εννοεί τις πολιτικές εκπομπές του και τον πολιτικό λόγο που άρθρωνε σε αυτές. Ίσως πάλι του άρεσε ο δημοσιογραφικός έλεγχος που ασκούσε στους πολιτικούς του καλεσμένους.
Ακόμα και αν είναι έτσι, είναι αυτό όμως αρκετό για να εμπιστευθείς στον δημοσιογράφο αυτό την εκπροσώπηση της χώρας σου στην Ευρώπη; Αρκεί ο πολιτικός ηγέτης που θα επιλέξεις να πάρει στα χέρια του τις τύχες της πατρίδας σου, να χαίρει "άκρας αναγνωρισιμότητας"; Δυστυχώς είμαστε ένας οθονόπληκτος παθητικός λαός, που ψηφίζει με ελαφρά καρδιά τους προβεβλημένους τηλεοπτικούς αστέρες, επειδή τους βλέπει συστηματικά στους δέκτες του και επειδή ακούει τα αποτελέσματα των κατασκευασμένων δημοσκοπήσεων λίγες ημέρες και ώρες (!) πριν τις εκλογές. Παρομοίως γοητεύτηκε και ο έτερος τηλεοπτικός αστέρας Τατσόπουλος, από τον «μέγα Θεοδωράκη της μικρής οθόνης» και εξεδήλωσε την επιθυμία να βουτήξει από το ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΟΤΑΜΙ. 

Η πλειοψηφία των νεοελλήνων προτιμά ακόμα να συμπορεύεται με τους επιβεβλημένους αστέρες της τηλεόρασης. Ακόμη και αν κατά βάθος οι "κοψοχέρηδες", δηλαδή οι μετανιωμένοι συμπολίτες μας, αντιλαμβάνονται την πολιτική ανεπάρκεια των επιλογών τους, αρνούνται να παραδεχθούν την πλάνη τους. Έτσι πολύ συχνά απομονώνονται στο καβούκι του οικογενειακού τους περίγυρου και αποφεύγουν συναναστροφές με έως πρότινος φίλους και γείτονες. Οι παλιές τους συναναστροφές αντικαθίστανται από την εικονική πραγματικότητα των ΜΜΕ και τον μικρόκοσμο άλλων κοψοχέρηδων - φοβισμένων ανθρώπων. Η καλοκαιρινή ραστώνη εμπλουτίζεται από τις επιταγές του lifestyle, δηλαδή δείξε στους άλλους ότι δήθεν περνάς καλά, αυτό θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα. Η ρήση πως η βλακεία είναι ανίκητη θα ταίριαζε γενικά, όμως εδώ έχουμε να κάνουμε με επικίνδυνη μαλάκυνση εγκεφάλων που ξεπερνά τα όρια της κατάθλιψης. Το αποτέλεσμα αυτής της ραθυμίας και παθητικότητας είναι καταστροφικό. Η οκνηρή αυτή στάση ζωής των νεοελλήνων δίνει στο καθεστώς την παράταση χρόνου για να αναδιπλωθεί και να αντιτάσσει διαρκώς καινούργια τεχνητά διλήμματα και ΠΟΤΑΜΙα. Καταφέρνει έτσι το πολιτικό σύστημα να αποκοιμίζει τους υπηκόους του με νέες δόσεις τηλεοπτικών παραισθησιογόνων, εκμηδενίζοντας εν τη γενέσει της οποιαδήποτε σκέψη και πράξη αντίστασης στις μεθοδεύσεις του. Ο νεοέλληνας δυστυχώς δεν αναπτύχθηκε εφ' ενός στέρεου πνευματικού ιδεώδους. Αντίθετα η παιδεία που πήραν οι μαθητές τα τελευταία 40 χρόνια ήταν αφελληνισμένη, σκόπιμα απόμακρη από το κλασικό ιδεώδες και την ελληνική φιλοσοφία. 


επαναστάτης χωρίς αιτία
Ο σύγχρονος Έλληνας διαπαιδαγωγήθηκε ως επί το πλείστον με σκοπό την επαγγελματική του αποκατάσταση, από τις πρώτες κιόλας τάξεις του σχολείου. Η παιδεία που του προσέφερε το ελλαδικό κράτος ήταν μονοσήμαντη, συνεπώς τα όπλα στα χέρια του Έλληνα ήταν μονάχα η δουλειά του και η καριέρα του. Ιδανικά όπως η φιλοπατρία, το μεγαλείο του εθελοντικής προσφοράς στον συνέλληνα και η υποχρέωση της αντίστασης στο άδικο και την παρακμή, λοιδορήθηκαν ως ανούσια και ρομαντικά. Φθάσαμε στο σημείο να αποκαλούμε κορόιδο εκείνον που αντιστέκεται και αγωνίζεται να εξυγιάνει τα κακώς κείμενα. Παριστάνεις τον ήρωα, εσύ θα βγάλεις το φίδι από την τρύπα; ήταν η μόνιμη επωδός όλων των πράξεων αντίστασης στον παραλογισμό και την κατρακύλα του καθεστώτος. 
η βλακεία έχει και τα όριά της
Εφόσον όλες οι διαμαρτυρίες γίνονται υπό την αιγίδα πολιτικού κόμματος ή συνδικαλιστικού φορέα, μοιραία απαξιώνονται από τους αμέτοχους νοικοκυραίους κοψοχέρηδες αποκαλώντας κομματόσκυλα όσους συμμετέχουν σε αυτές. Πράγματι τα κόμματα διχάζουν και ο κοινοβουλευτισμός ή αλλιώς η κατ'επίφαση δημοκρατία, είναι στην πραγματικότητα η χειρότερη πλουτοκρατική τυρρανία. Στην ψευδο-δημοκρατία που ζούμε σήμερα, ο Έλληνας οφείλει να συστρατευθεί με το "άλλο κόμμα" των εθνικιστών που αποδεδειγμένα εναντιώνεται σε όλα τα άλλα κόμματα, αφού τα κρατά σε απόσταση απέναντί του. Καλή η ζωή και η εργασία, όμως όταν αυτά τα δύο αγαθά βάλλονται από τον οικονομικό βομβαρδισμό των μνημονίων, των τοκογλύφων και των πολιτικών του ψεύδους, πρέπει να αναζητήσουμε άλλα όπλα για να αντισταθούμε. Η αντίσταση είναι υποχρεωτική και μπορεί να είναι μονάχα εθνική, δηλαδή παλλαϊκή, όλων των κοινωνικών τάξεων. Τα όπλα της αντίστασης αυτής δεν μπορεί να είναι παρά μόνο πολιτικά και ιδεολογικά. Σίγουρα τα όπλα αυτά δεν μπορεί να είναι τα δελτία ειδήσεων, οι gay παρελάσεις και οι εκπομπές μαγειρικής...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ελεύθερα στα ελληνικά παρακαλώ.
Όταν η γλώσσα μας απαγορευτεί ή γίνει δευτερεύουσα ελέω τρόϊκας, το συζητάμε πάλι...