ολύμπια πηγή - ανάπτυξη... σημειώσατε 2

1
γράφει ο Νίκος Β.

Οι περισσότεροι από εσάς έχετε περάσει ή σταματήσει σε μία από τις πηγές που βρίσκονται κατά μήκος της εθνικής οδού από τον Όλυμπο έως τα Τέμπη, πηγαίνοντας προς την Λάρισα. Εκεί το νερό, απαραίτητο στον ταξιδιώτη, είναι εύκολα προσβάσιμο και δωρεάν. Για τους φυσιολάτρεις οδηγούς, η στάση σε μία από τις συνεχόμενες αυτές πηγές συνδυάζεται με το τοπίο υψηλού φυσικού κάλους, αλλά και ιστορικού συμβολισμού, αφού ονομάζονται κατά σειρά: Μούσες, Άρτεμις, Δάφνη, Αφροδίτη και τέλος Αγ.Παρασκευή (προφανώς μεταγενέστερη πηγή). Το νερό πηγάζει από τον Όλυμπο εξού και οι θεϊκές ονομασίες.

πηγή Αρτέμιδος, Πλαταμώνας Πιερίας
Την Παρασκευή απόγευμα επέστρεφα από την Θεσσαλονίκη στην Αθήνα και σταμάτησα στην πηγή Αρτέμιδος για να γεμίσω νερό. Δυστυχώς από την όαση που γνώριζα για δεκαετίες είχε απομείνει μόνο η επιγραφή δίπλα στο πλανώδιο οπωροπωλείο. Το άλσος που βρισκόταν παραπλεύρως της εθνικής οδού και φιλοξενούσε την πετρόκτιστη πηγή, είχε καταστραφεί ολοσχερώς από τις μπουλντόζες του Άκτωρα και του J&P Άβακα, που διαπλάτυναν την εθνική οδό έτσι ώστε να την συνδέσουν με τα τούνελ που χάσκουν λίγο πιο πάρακάτω.




                            
το εύρος της διαπλάτυνσης
Η διαπλάτυνση θα φθάσει τουλάχιστον 20 μέτρα πέρα από την σημερινή χάραξη του δρόμου, προς του πρόποδες του βουνού.


εκεί όπου υπήρχε η πηγή
Ιδού τι απέμεινε από την πετρόκτιστη πηγή και τα δεκάδες δέντρα που θυσιάστηκαν για την "ανάπτυξη" του σύγχονου ελλαδικού κράτους.


Ρωτώντας τον επιβλέποντα εργοταξιάρχη που ακόμα και στις 6 το απόγευμα τραβούσε τα σκοτωμένα αιωνόβια πλατάνια, πήρα την αναμασημένη απάντηση πως "έγινε το μικρότερο δυνατό κακό". Ήταν πλέον αργά για να διαμαρτυρηθώ γνωρίζοντας πως δεν μπορεί να επανέλθει το φυσικό τοπίο στην πρότερη κατάσταση. Γνώριζα πως δεν είναι η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που στον βωμό των αυτοκινητοδρόμων θυσιάζεται η φύση. Η πηγή της Αρτέμιδος υποδήλωνε όμως για μένα εκτός από φυσικό κάλος και ένα ιστορικό σύμβολο.

Πατρίδα = Φύση + Ιστορία + Άνθρωποι. Το αδίστακτο κτύπημα των κρατικών εργολάβων πλήττει τα δύο πρώτα συστατικά της πατρίδας, υποτίθεται χάριν της ευημερίας του τρίτου συστατικού. Η καταστροφή που είδα μπροστά μου σήμαινε την νίκη της αδίστακτης ανάπτυξης του κράτους εναντίον της ελληνικής πατρίδας. Η ματαιότητα της "μνημονιακής ανάπτυξης" του 2014 σε όλο της το μεγαλείο.


Δυστυχώς αυτή η εικόνα αποτελεί παρελθόν...







1 σχόλια:

gvam44 είπε...

Δεν είναι Έλληνες αλλά Γερμανοτσολιάδες

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ελεύθερα στα ελληνικά παρακαλώ.
Όταν η γλώσσα μας απαγορευτεί ή γίνει δευτερεύουσα ελέω τρόϊκας, το συζητάμε πάλι...