μαραθώνιος Αθήνας

0
γράφει ο Νίκος Β.













Πώς ονομάζεται ο ετήσιος μαραθώνιος δρόμος της Αθήνας;
Ονομάζεται κλασικός ή αυθεντικός, επειδή είναι ο αυθεντικός δρόμος που έτρεξε ο Φειδιππίδης, μετά την νίκη των Αθηναίων έναντι των Περσών το 490 π.Χ.



Πού θα έπρεπε να είναι αφιερωμένος ο κλασικός μαραθώνιος της Αθήνας;

Η πρώτη λογική σκέψη που θα έκανε κανείς, ο ιστορικός μαραθώνιος δρόμος να ήταν αφιερωμένος στον τραγικό οπλίτη - ημεροδρόμο Φειδιππίδη, ο οποίος ένοπλος έτρεξε για 42 χιλιόμετρα από τον Μαραθώνα έως την Αθήνα προκειμένου να αναγγείλει την μεγαλειώδη νίκη των Αθηναίων και Πλαταιών. Φθάνοντας ο Φειδιππίδης στους Αθηναίους πολίτες αναγγέλοντας το χαρμόσυνο "νενικήκαμεν" κατέρευσε ευθύς νεκρός από την εξάντληση. Σημειωτέον πως ο ίδιος ήρωας κατά τον Ηρόδοτο, είχε τρέξει για 5 ολόκληρες ημέρες πριν την μάχη του Μαραθώνα, από την Αθήνα έως την Σπάρτη και πίσω, συνολικά 480 χιλιόμετρα, προκειμένου να ζητήσει την βοήθεια της Σπάρτης έναντι της αναμενόμενης εισβολής του Δαρείου στην Αττική. Μια βοήθεια που όμως δεν ήρθε ποτέ.

Η δεύτερη λογική σκέψη ο 31ος μαραθώνιος της Αθήνας που διαφημίζει τουριστικά σε χιλιάδες δρομείς του κόσμου την χώρα μας και την ιστορία της, να ήταν αφιερωμένος στο μεγαλειώδες κατόρθωμα των αρχαίων Ελλήνων. Αν και ολιγάριθμοι εμπρός στην μεγαλεπίβολη εκστρατεία του Δαρείου αντιστάθηκαν και ματαίωσαν την κατάκτηση της Ελληνικής χερσονήσου γεγονός που εάν συνέβαινε θα άλλαζε αμετάκλητα το ρου της ευρωπαϊκής ιστορίας. Ένα αιώνιο δείγμα στρατιωτικής υπεροχής αλλά και πατριωτισμού των Αθηναίων στρατηγών Καλλίνικου, Μιλτιάδου, Αριστείδη, αλλά και επιφανών οπλιτών όπως ο ποιητής Αισχύλος και ο μυθικός Εχετλαίος.

Η τρίτη λογική σκέψη, ο μαραθώνιος δρόμος της Αθήνας που αναβίωσε το 1896 στους πρώτους σύγχρονους ολυμπιακούς αγώνες να ήταν αφιερωμένος στον πρώτο νικητή Σπύρο Λούη που πρώτευσε με χρόνο 3 ώρες περίπου κάτω από αντίξοες συνθήκες, όπως το οδόστρωμα της εποχής και τα ακατάλληλα για τα σημερινά δεδομένα υποδήματα και ρούχα.


 







Τί από όλα τα παραπάνω όμως συμβαίνει;
Επί 31 ολόκληρα χρόνια ανελλιπώς, δηλαδή από το 1982 οπότε και διοργανώνεται ο κλασικός μαραθώνιος δρόμος της Αθήνας για ερασιτέχνες και επαγγελματίες δρομείς, το μόνιμο τιμώμενο πρόσωπο είναι ο Γρηγόρης Λαμπράκης, αθλητής, ιατρός, βουλευτής και ειρηνιστής. Ο άνθρωπος που με την πορεία που εμπνεύστηκε στις αρχές της δεκαετίας '60, κατάφερε να εκμεταλλευτεί και να αντιστρέψει το μύνημα ανδρείας και ενδοξης νίκης της μάχης του Μαραθώνα σε μύνημα ειρήνης και συναδέλφωσης. Ουδεμία αντίρρηση για την αξία του δολοφονηθέντος βουλευτή της αριστεράς, ακόμα και για τον πατριωτισμό του. Η τραγική στιγμή βεβαίως που σημάδεψε την προσφορά του στην σύγχρονη Ελλάδα υπήρξε η δολοφονία του. Επιτρέψτε μου όμως να παρατηρήσω πως βρισκόμαστε μπροστά σε μία επαναλαμβανόμενη ιστορική αλλοίωση και υποβάθμιση του ιστορικού γεγονότος του μαραθωνίου δρόμου. Επί σειρά ετών ο ΣΕΓΑΣ δοξάζει τον Γρηγόρη Λαμπράκη αφιερώνοντάς του κάθε ετήσιο αυθεντικό μαραθώνιο, αποσιωπώντας την μοναδική ιστορική αξία του γεγονότος και αλλοιώνοντας τους πραγματικούς συμβολισμούς.



Δικαιολογημένα λοιπόν ο πρώην πρωθυπουργός ΓΑΠ δήλωσε μετά την λήξη του δρόμου των 10 χιλιομέτρων που έλαβε μέρος το 2010, πως ο μαραθώνιος συμβολίζει σήμερα την...ολυμπιακή εκεχειρία!






Υ.Γ. ανάμεσα στους χορηγούς της διοργάνωσης φέτος ήταν και οι Τουρκικές Αερογραμμές. Οι εχθροί εξ' ανατολών δικαιώθηκαν μετά από 2503 χρόνια, τραγική ειρωνεία έτσι;


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ελεύθερα στα ελληνικά παρακαλώ.
Όταν η γλώσσα μας απαγορευτεί ή γίνει δευτερεύουσα ελέω τρόϊκας, το συζητάμε πάλι...